cultuurbal 3.jpg

RVM wint Cultuurprijs 2016

Het Ritmeester-Veenzangers Mannen koor heeft de Veenendaalse cultuurprijs gewonnen. Het koor was genomineerd samen met Hans Willers (songwriter) en Joyce Willemse (stadsdichteres). Het Ritmeester-Veenzangers Mannenkoor onderscheidt zich door mannenkoorzang te combineren met multimedia en theater. Als recent voorbeeld hiervan het optreden in theater De Lampegiet met als thema “Een klassieke ontmoeting”, een reis door de geschiedenis van de klassieke muziek, waarbij Bach en Mozart als acteurs op het podium het publiek probeerden te overtuigen wie van de twee de grootste was. Het koor liet hierbij werken van beide componisten horen. Het koor werd begeleid door een strijkorkest en de soliste Judith Sportel. De muzikale leiding en arrangeur van de uitvoering was in handen van Jimco Zijlstra, dirigent van het koor. Een ander voorbeeld van theater in combinatie met mannenkoor zang was het optreden vorig jaar met als thema Veenendaal toen en nu. Een muzikaal verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Veenendaal. De veelzijdigheid van het koor blijkt ook uit de talloze optredens, zoals kerstconcerten, het optreden t.b.v goede doelen zoals begin dit jaar in het Dolfinarium in Harderwijk voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker en binnenkort het optreden in Apeldoorn voor KIKA, het kinderkankerfonds. Ook treedt het koor regelmatig op tijdens de buitenlandreizen zoals in de Notre dame in Parijs en in Engeland, aldus het juryrapport. De prijs, een cheque ter waarde van €2000, werd door Burgemeester Kolff van Veenendaal uitgereikt in het theater de Lampegiet tijdens het cultuurbal, aan de voorzitter van het koor de heer Cees Smit.